Eftis i fokus: Vårberga eftis i Borgå

04.02.2020 kl. 10:34
Vi besökte Vårberga eftis 29.1.2020 för att bekanta oss med verksamheten en eftermiddag.

Jag besöker Borgå en onsdag i slutet av januari och möts av en regnig men mysig stad. Jag har rest till Borgå för att besöka Vårberga eftis, ett eftis med 62 barn som har funnits i ca 20 år. Ansvarsledaren Lotta Lindroos välkomnar mig in i värmen med ett stort leende och vi sätter oss ned för en pratstund.

Vårberga eftis upprätthålls av Mannerheims Barnskyddsförbund/Borgå förening rf och är ett tvåspråkigt eftis med barn från både den svenskspråkiga skolan Vårberga skola och finskspråkiga Kevätkummunkoulu. Eftiset fungerar i Vårberga bildningscenter i huset med namnet Kantele huset. Eftiset delar utrymmet med skolorna och i byggnaden finns även ett bibliotek, ungdomsgården och en gympasal till förfogande.

Personalen

Lotta Lindroos

- Jag har arbetat på eftiset i 14 år och är tillsammans med Emma en av två ansvarsledare i byggnaden, berättar Lotta Lindroos. Totalt är de 5 anställda som arbetar med barnen. Förutom Lotta och Emma arbetar Jaana, Kasandra och Sara på eftiset. Eftiset erbjuder även morgonverksamhet vilket är nytt för i år, berättar Lotta. Tanken var att ta reda på om behovet finns och i morgongruppen finns för tillfället 20 barn på listan. Lotta drar morgonklubben och brukar ha en arbetsdag på 8 timmar och arbeta från klockan 7-15:30. Den andra ansvarsledaren Emma, som har arbetat på eftiset i 3 år, brukar arbeta 6 timmar. Cassandra och Sara som är nya jobbar 5 timmar, liksom Jaana som jobbat 12 år på Vårberga eftis och börjar vanligen klockan 12. Till sin utbildning är personalen skolgångshandledare med eftisledar-utbildning.

Utrymmet
Då jag stiger in i byggnaden möts jag av en stor rymlig matsal med blåa kakelväggar, gröna stolar och mycket vitt. Hela utrymmet känns väldigt nytt och modernt. I utrymmet verkar: Kevätkummun koulu, Vårberga skola, förskolan från Vårvindens daghem, Vårberga bibliotek och ungdomslokalen Nuokka. En 900 kvadratmeter stor idrottssal har delats i tre delar och eftiset får använda en del av den. Jag leds in i förrådet som är fullt av ringar, bollar, västar och andra redskap som barnen får använda när de är i gympasalen.

- Vi får använda en del av gympasalen varje dag klockan 12:15-13:30. Där brukar vi leka ”nata”, ha bollekar och musiklekar, förklarar Lotta. Två till tre gånger i veckan har de ledda lekar i gympasalen, men de ser till att barnen också får leka fritt i den varje dag. Förutom gympasalen använder eftiset matsalen varje dag, övre våningens aula, ett klassrum och övriga spontana utrymmen som finns till förfogande. På gården finns otaliga klätterställningar och små skogsområden som barnen får leka i om de övervakas av en vuxen.

Eftisets saker har de i IKEA-kassar som de flyttar till det rum de befinner sig i, vilket kan vara besvärligt ibland, berättar Lotta. Helst skulle de vilja ha ett eget utrymme för eftiset för att kunna ha alla saker är på samma plats och ställa ut barnens teckningar och pyssel i utrymmet. Nu har de alla eftisets saker i ett förråd, vilket även försvårar genomförandet av längre projekt. Det de är väldigt nöjda över är gympasalen.

Rutinerna
I matsalen pysslar några barn då jag kommer till eftiset ca kl 13:30. När de skall gå till övre våningen bildar de en kö av vana och jag blir förvånad över hur organiserat det går till. Lotta berättar att de är vana att bilda köer varje gång de flyttar sig någonstans eftersom de gör så i skolan. Då barnen ska gå ut på gården frågar Wilma, 8år av Lotta: Får jag bilda en kö? Det märks att köbildandet har blivit något av ett stolt ansvar barnen gärna tar på sig.

Jag frågade hur en typisk dag på eftis ser ut. Då skolan slutar kommer barnen till eftis och tas alltid emot av en vuxen i övre våningen. Lotta visar mig en färggrann lista, den så kallade ”Verksamhetstavlan” som de har gjort. Alla barn har en lapp med sitt eget namn som de placerar under olika aktiviteter (smågruppsverksamhet) på tavlan. Barnen kan själv välja vad de vill göra den dagen, men ibland delas barnen in i färdiga grupper och aktiviteter. Det kan vara ”beröm en kompis”-leken eller annat pyssel på agendan.


Verksamhetstavlan

Efter detta går barnen och pysslar/leker i gympasalen/har en sagostund på scenen innan samlingen ca kl 13:20. Vid samlingen har alla barn sin egen plats och då vet alla att det är en lugn stund. Tillsammans diskuteras dagens händelser eller annat som barnen har på hjärtat. Mellanmålet serveras och när jag besöker eftiset är det fil och bröd på menyn. Efter mellanmålet är det läxstund med en vuxen för vissa. De brukar gå ut klockan 14 och spendera ca en timme utomhus, för att barnen har så mycket spring i benen.

Samarbeten
Samarbetet med föräldrarna går bra, säger Lotta. De skickar ut ett månadsbrev varje månad med information om vad de gjort på eftis och kommer att göra. Föräldrarna kan också titta på informationstavlan på eftis vad som finns på agendan. Samarbetet med kommunen och skolan fungerar också bra. Skolpersonalen träffar de hela tiden i byggnaden och tröskeln är låg för att fråga dem hur dagen har gått. De verksamma i Kantele- huset har även ett möte 2 gånger per läsår där aktuella ärenden behandlas. Enligt Lotta är eftisets motto att erbjuda en trygg och mångsidig verksamhet för barnen.

Barnen
Och det verkar de ha lyckats med. När jag kommer till eftiset hör jag personalen tala finska och svenska om vartannat. På eftiset finns svensk- och finskspråkiga barn och alla i personalen talar både finska och svenska, förutom en som är helt finskspråkig. Svenska talas med de svenska barnen, och finska med de finska. Men barnen talar snabbt båda språken och får ett språkbad, förklarar Lotta. Barnen blir också öppna för olika sorters människor i och med att de möter så många olika människor i byggnaden dagligen.

Jag går upp i övre våningen och sätter mig ner med Alexandra, Stella och Alina- alla 7 år. De visar mig barbie husbilen de leker med och förklarar att det roligaste på eftis är att få vara i gympasalen. Där kan man hänga i rep och ringar. Favoritmellanmålet är karelsk pirog och yoghurt.


Alexandra, Stella, Alina

Wilma visar stolt upp sovmasken hon har pysslat. Den får de ta hem på sportlovet. Då kan den vara bra att ha, säger Wilma.


Wilma

Kevin klipper och klistrar en monstermask som han visar upp. Kevins favoritdag på eftis är ”speldag”. På torsdagar får barnen ha med sin egen telefon och spela spel på den mellan klockan 14-16. Det finns också en playstation de får använda. Favoritmellanmålet är päronfil och flingor.

På gården uppskattas klätterställningarna och Kevin och Romeo vill att jag tar bild på dem då de befinner sig högt uppe i ”Eiffeltornet”.

Sedan fungerar jag som domare i tävlingen om vem som gungar snabbast. Vinnaren förblir oklar men det gör inte så mycket. Efter detta lämnar jag Vårberga efits och tar bussen tillbaka till Helsingfors. Tack för att jag fick komma och besöka ert eftis!

För mera information om Kantele-husets verksamhet i Borgå klicka här.

 

Text och bild: Nina Lindblom, Sydkustens landskapsförbund